Sosyal Yardımlar Nedir

Sosyal Yardımlar Nedir

Sosyal Yardımlar Nedir?

Devlet Sosyal Yardımı ve para yardımı; Mali Yardım ve Nakdi Yardım olmak üzere ikiye ayrılır. Yani devlet ihtiyaç sahiplerine kömür, gıda, giyecek gibi ayni ve nakdi yardımlarda bulunuyor. Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı (SYDV) ve Aile ve Sosyal Politikalar Devlet Müdürlüğü aracılığıyla dar gelirli vatandaşlara sosyal yardım sağlanmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ofisleri kaymakamlık binasında bulunduğundan, berat hibelerine bazen kaymakamlık hibeleri de denmektedir. Muhtemelen, Kaymakam Yardımı aynıdır. Bu yazının başından beri, devletin sağladığı sosyal yardımlar için hep “yoksul ve fakir” tabirini kullandık. Düşük gelir çok genel bir terimdir ve kimlerin sosyal yardım aldığı sorusuna net bir cevap vermemektedir. Sosyal yardım başvurusu yapıldıktan sonra yetkili kurumun bir çalışanı önce başvuranın ailesinin mali durumunu kontrol eder.

Sosyal Yardım Testi Nedir?

Bu test, Sosyal Yardımlar başvurusu yapılan ailenin gelirinin yoksulluk sınırının altında olup olmadığını kontrol eder. Geliri yoksulluk sınırının üzerinde olan hanelerin başvurularını kabul etmiyoruz. Ardından, başvuranın ev, araba, arsa vb. taşınır ve taşınmaz mallara sahip olup olmadığını kontrol edin. Bu iki kategoriye ek olarak, hanede istihdam edilebilecek kişi sayısı ve hanede engelli kişilerin yaşayıp yaşamadığına da bakılmaktadır. Bu kriterleri karşılayan ailelerin başvuruları kabul edilecek ve maddi veya ayni yardımlar alabilecektir.

Sosyal Yardım İçin E-Devlet Şifresi Alma

Ülkedeki sosyal yardım alan kişileri genel hatlarıyla ele aldık ama konu çok daha geniş durumdadır. Yardım başvuruları e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. e-Devlet üzerinden TC numaranız ile sosyal yardım talebi gönderebilmek için e-Devlet şifresi gerekmektedir. E-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 lira karşılığında şifre alabilirsiniz. Tıklandığında ekrana ilk olarak kimlik ve durum giriş sayfası gelecektir.

Bu sayfada, Kimliğinizi Şimdi Doğrulayın sekmesine tıklayın. Bu tıklamadan sonra kimlik doğrulama sayfası açılacaktır. Açılan sayfada TC numaranızı ve devlet şifrenizi uygun alanlara girerek Sisteme giriş yap sekmesine tıklayınız. Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra hayat sigortası başvurusu tamamlanmış olur. Daha önce hiç yardım başvurusunda bulunmadıysanız, yardım başvuru sayfasında herhangi bir yardım bilgisinin bulunamadığına dair bir uyarı göreceksiniz.

Genel Kültür